Kjentmannsposter

Postene er nå tatt inn - Kjentmannsposter for Lierskogen og omegn 2022

Kjentmannspostene er nå i ferd med å bli tatt inn. Styret i Lierskogen Vel og Samfunnslag har bestemt at trekning av vinnere vil foregå på årsmøtet, i mars 2023. Nærmere info kommer. Lykke til!!!

----------------------------------------------------------------------------------

Lierskogen Vel og Samfunnslag (LVSL) har laget 20 poster som inngår i Kjentmannspostene for Lierskogen 2022. Noen av postene ligger utenfor Lierskogen, men er steder som er godt besøkt av Lierskogens befolkning. Beskrivelse av Kjentmannspostene for Lierskogen finner du nedenfor, og link vil også bli lagt ut på https://lieropplevelser.no/ (i regi av Lier kommune).

På samfunnshuset henger det det en svart postkasse (TIL HØYRE FOR INNGANGEN) hvor «Startkort» kan hentes. Ute i marka hvor postene er, står det en kode som kan skrives på baksiden av «startkortet». Husk å fylle ut navn, adresse, fødselsdato og mobilnr, slik at vi kan få kontakt med deltakeren.

Startkort med utfylte koder for postene du har funnet skal legges i postkassen som er plassert til VENSTRE for inngangen til samfunnshuset (den er også svart). Alternativt, ta et bilde av forsiden OG baksiden av ferdigutfylt «startkort», og send en epost med dette til styret@lierskogen.no.

Også i år trekker LVSL ut gavekort som premier. Selvom du ikke har funnet alle postene, er du med i trekningen, hvis du leverer inn startkortet. Frist for innlevering av startkortene er 31.10.2022.

Det er ikke nødvendig med kart og kompass for å finne postene, men det er lurt å kunne navigere med dette når en ferdes i skog og mark. Turistforeningen har laget en fin nettside for dette:

https://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1386459&within_tid=1385931

Vi håper du på din vei observerer mange små og store dyr, fine vekster og annet artig. Legg gjerne ut bilder på FB-sidene til "Lierskogen Vel og Samfunnslag" og "Vi på Lierskogen". Legg gjerne også ut bilder på Instagram under #lieropplevelser

 

Nedenfor er de enkelte postene beskrevet. Dersom noen av postene er blitt borte eller at noen er vanskelig å finne, gi oss et tips om dette epost styret@lierskogen.no.

 

 

1.    Rypeløkka
Posten finner du lettest ved å gå til enden av Rypeveien, passere grinda og følge stien ca. 200 meter.
Går du videre møter du stiene som kommer fra Asker, Solli og Tranby.
I Rypeløkka var det gårdsdrift allerede for over 200 år siden. Hovedhuset er opprinnelig fra før 1790. I 1948 var gården registrert med 4 kyr, 2 ungdyr, 1 hest, 1 gris og 20 høner.
Nå brukes stedet som fritidsbolig

 

2.    Bøsetra

Posten finner du lettest ved å gå Bøveien til den slutter ved Brenna og følge stien opp til åsen. Posten henger der du møter løypa som går til Tranby og Solli. Herfra har du mange turmuligheter.

Flere gårder i området brukte Bøsetra til setring og slåttemark i hundrevis av år etter svartedauden. Fra ca. 1700 - 1900 hadde Bøsetra fast bosetting. Seinere bodde ei budeie der på sommeren. Hun stelte kuene og leverte melka til Heia meieri.

 

3.    Bømyra

Posten finner du lettest ved å ta av fra Bøveien ved nr.52 og følge stien østover. Den henger i krysset der stien går bratt opp til Solli, kalt Beinbrekker’n.
Her kan du også følge stien et stykke videre mot Asker, ta mot sør i neste kryss og komme ned til Rypeveien eller Gamle Drammensvei.
Bømyra hører til Bøe gård. Foruten vanlig gårdsdrift med kuer, griser og hester har det på eiendommen vært ei jern-, kopper- og blygruve. 

 

4.    Heiahytta
Ta av fra Bøveien ved nr. 54 og følg den bratte veien rett opp i skogen.  Gå rett nordover ved første kryss. Etter ca. 1 km. deler veien seg. Her holder du til venstre og går ca. 1 km. til. Der veien slutter finner du posten på utedoen.
Herfra kan du følge blåmerka sti til Asdøltjern og Sandungen eller sti tilbake over Bøåsen.
Hyttene hører til Øgården i Solvangveien, ved Heiatoppen. Her er det aktiv gårdsdrift med 110 vinterfora sauer. På vei inn til hytta møter du helt sikkert noen av dem med lammene sine.

 

5.    Langeland
Følg Langelandsveien så langt du kommer og gå på nedsiden av låven. Her finner du posten ved gjerdet.
Hvis du holder deg langs jordekanten kan du komme opp i skogen og finne stiene til Tranby eller Grøstadmarka, men det er først et lite stykke uten tydelig sti.

 

6.    Loddene Reistadåsen/ Skakkleivåsen

Dette turmålet ligger i det området vi kaller Reistadåsen. Vi tar deg med dit for å vise en av tre strammestasjoner (hver med fire betonglodd) på taubanen mellom kalkbruddet på Gjellebekk og sementfabrikken på Engersand. Taubanen gikk i tiden 1917 til 1928.

Loddene er på en høyde mellom Damtjern og Stuvstjern. Posten henger på et tre rett bak de de to store loddene. Beste utgangspunkt fra Lierskogen er turstien fra Parkeringsplassen ved Damtjern- og så på motside av Drammensveien. Det er ikke merket dit, så du må følge med underveis. Du skal opp en bratt bakke.

 

7.    Stuvstjern

Mange stier fører til dette idylliske vannet, men posten finner du lettest ved å gå fra Vismutveien eller Gjellebekkstubben og følge merka løype. Posten henger i enden av veien rett før du går bort til vannet.
Det er fin natur langs denne veien og i juni kan du finne orkideen Nattfiol. Den lukter nydelig om kvelden og natta for å tiltrekke seg nattaktive pollinerende insekter. Det er fint å overnatte her, enten i telt hengekøye eller under åpen himmel.

 

8.    Gulliksrud
Følg Ovenstadveien mot nr.71. Rett før du går over ferista og inn på gården finner du posten ved stien som går opp Rotudalen.
Følger du stien videre kommer du til Haukelisetervollen hvor du møter merka sti bl.a. til Tranby, Asker eller ned igjen til Lierskogen.

Gulliksrud var tidligere registrert med 2 kuer,1 gris og høner. I dag er det 2 festlokaler her som heter Oftebro smie.

 

9.    Østre Kjennervei
Posten finner du ved å gå dit Østre Kjennervei går over til Bråtaveien. Følg skilta sti mot Heggsjø og Liertoppen ca. 50 meter og du finner posten.

 

10. Delebekken
Posten finner du lettest ved å gå Gamle Drammensvei til støtta som markerer grensa til Asker. Følg stien mot nord noen meter inn i skogen så ser du lett posten.
Går du videre opp i Stabækmarka møter du stien som kommer fra Asker og fra Tranby. Herfra er det også fine stier til Rypeveien, Bøveien og Solli.  

 

11. Ulven
Følg Ulvenveien til nr.  29 og ta til venstre. Her går veien over til sti som går tilbake mot Lierskogen. Posten finner du der stien begynner.
På Ulven gård var det tidligere koppergruve. I Ulvenvannet er det fint å bade og fiske.

 

12. Gjellebekkstubben
Ved Gjellebekk utfartsparkering følger du traséen til skiløypa (skilt til Stuvstjern og Heggsjø) ca. 100 meter for å finne posten.

 

13. Klunken

Du kan følge blåmerket sti fra Stuvstjern og gå sørover. Hytta ligger på stien Kjekstadmarka på tvers. Du kan også følge Lyfjellveien/ grusveien fra Kjenner- forbi post 18, og følge bred sti videre opp bakken som så dreier vestover. Snart treffer de på en blåmerket sti, gå over en liten bro på høyre hånd og etter 800m er du på hytta. 

Klunken er en liten speiderhytte som ligger på en kolle med utsikt mot Skapertjern. Den var for noen år siden den mest populære hytta på AirBnb.

Posten henger på et tre på høyre side i forkant av hytta. 

 

14. Gruvene ved pukkverket

Posten finner du ved å gå Gjellebekkveien mellom pukkverket og Liertoppen. Det er en bro på denne veien. I nedre kant av broen er det et info- skilt om området. På oversiden av broen, går det en sti. Følg denne stien til enden, forbi et åpent område og noen ruiner.

I enden ev stien finner du en gruveinngang, og her ser du posten. 

 

15. Kraftkollen

Fra parkeringsplassen på Kraft, følger du blåmerket sti oppover langs jordekanten, gjennom en grind og opp bakken. Ikke ta av første til venstre for da kommer du til Glasåsen, men neste til venstre. Her står det skilt til Kraftkollen. Bratt opp og snart er du på toppen.

Posten finner du ved det lille huset.

 

16. Snareløkka

Du finner posten ved å gå grusveien fra Kraft parkeringsplass og mot høyre forbi Snekkerstua. Rett før oppoverbakken er det en saueinnhegning på høyre side og rasteplass på venstre side. Posten henger på høyre side. 

Rett før posten, går det en blåmerket sti tilbake mot Lierskogen.

 

17. Benken i Høgdabakken

Posten finner du ved å gå Høgdabakkene fra Pukkverket og nedover mot Tranby.

Rett bak benken som forsvant og dukket opp igjen tidligere i våres henger posten. Her er det en info- tavle og du ser posten her.

 

18. Enden av Lyfjellveien

Posen finner du ved å følge grusveien fra Kjenner (Vismutveien) og til enden. Der er det en "rundkjøring" hvor grusveien går over i en bred sti som også tar deg til Klunken. Posten henger på et tre til høyre, ved starten av "rundkjøringen". 

Du kan sykle hit og evt. sette fra deg sykkelen videre på turen din.

 

19. Reistadvollen

Posten finner du ved å følge stien fra Gjellebekk parkeringsplass til Stuvstjern (ikke skiløypa, men sti til høyre på parkeringsplassen). Etter 1.8 km kommer du til Reistadvollen. Det er ingen hus/ tufter igjen, men en stor åpen plass og tuntre står igjen. Dette stedet var husmannsplass under Store Reistad.

Posten henger på et tre i en liten treklynge med en gang du kommer inn på den åpne plassen, når du kommer fra Lierskogensiden. 

 

20. Gapahuken

Gapahuken ble åpnet 30. oktober 2022. Se vår Facebook gruppe "Lierskogen Vel og samfunnslag".

Se kart under. Gå mot Gravdalveien og opp mot "Masta". Der veien gjør en U-sving mot øst, gå ca 100 meter videre på veien og følg stien rett fram mot nord. Neste gang stien deler seg hold til venstre og gå opp bakken til du finner et ark som viser stien til post 20.  Nå er det ikke mange skrittene igjen før du er fremme :-) Husk bålforbudet i perioden 15. april til 15. september.